Detaliul din datele radar de care depinde relația dintre Turcia și SUA. Ce s-a întâmplat în noaptea loviturii de stat

Detaliul din datele radar de care depinde relația dintre Turcia și SUA. Ce s-a întâmplat în noaptea loviturii de stat
Publicat: 19/07/2016, 19:10

Starea relațiilor dintre Ankara și Washington depinde în prezent de o serie de date radar care ar face legătura directă între baza aeriană Incirlik, situată în sudul Turciei și utilizată parțial de SUA, și organizatorii tentativei de lovitură de stat împotriva Administrației Recep Tayyip Erdogan, notează cotidianul italian La Repubblica.

Mulți dintre apropiații președintelui Recep Tayyip Erdogan sunt convinși că Pentagonul avea cunoștință de planurile generalilor rebeli turci, existând indicii că rețeaua de comunicații a NATO ar fi fost utilizată pentru coordonarea loviturii de stat. Însă, până acum, singura dovadă clară împotriva SUA este următoarea: cel puțin un avion militar de alimentare în zbor a decolat de la Baza Incirlik. Acest avion-cisternă a alimentat cu carburant aparatele de vânătoare F-16 folosite de generalii rebeli în tentativa de înlăturare de la putere a lui Recep Tayyip Erdogan. Însă în Baza Incirlik sunt avioane de alimentare americane și turce de același tip – KC-135 Stratotanker. Toate erau sub comanda generalului turc Bekir Ercan Van, arestat duminică.

Pentagonul a argumentat imediat că avionul-cisternă decolase din zona turcă a Bazei de la Incirlik.

Facțiunea rebelă a armatei turce a folosit cel puțin două avioane de vânătoare de tip F-16 în tentativa de înlăturare a Administrației Recep Erdogan. Conform unor surse citate de site-ul agenției Reuters, cele două avioane de vânătoare au putut zbura toată noaptea în timpul loviturii de stat pentru că au fost alimentate în zbor de cel puțin un aparat-cisternă decolat de la Incirlik.

„Cel puțin două avioane F-16 au urmărit avionul lui Recep Erdogan în timp ce se îndrepta spre Istanbul”, a declarat un fost oficial militar turc citat de Reuters. „Avionul business Gulfstream IV în care era Erdogan a reușit să evite localizarea și doborârea cu doar câteva minute”, a declarat un alt fost comandant militar turc.

Imediat după blocarea tentativei de lovitură de stat, regimul de la Ankara a luat măsuri speciale de control la Baza Incirlik, folosită de Statele Unite pentru operațiunile antiteroriste din Siria și Irak. În plus, Recep Erdogan a adoptat un ton dur împotriva Washingtonului, cerând extrădarea urgentă a clericului musulman Fethullah Gulen, care locuiește în statul american Pennsylvania. Premierul turc, Binali Yildirim, a amenințat că orice țară care îi oferă protecție lui Fethullah Gulen, principalul adversar al președintelui Recep Tayyip Erdogan, va fi „în război” cu Turcia, o referire la Statele Unite. „Fethullah Gulen este liderul unei organizații teroriste. Orice țară care îl susține nu este prieten al Turciei și va fi în război cu Turcia”, a afirmat Yildirim.

Disensiunile dintre Ankara și Washington nu sunt o noutate. În aprilie, președintele SUA, Barack Obama, a criticat presupuse încălcări ale libertății presei în Turcia, atrăgând reacția dură a omologului turc, Recep Tayyip Erdogan, care a denunțat declarații făcute „prin spatele” său ce s-ar înscrie în eforturi de „divizare” a Turciei. „Criticile la adresa Turciei au scopul de a diviza, de a dezmembra și, dacă ar fi posibil, de a înghiți Turcia. Cineva de sus își face jocurile pe seama Turciei”, afirma atunci Erdogan. Liderul turc făcea aluzie la situația principalului său adversar politic – clericul musulman Fethullah Gülen -, un fost aliat, lider al Mișcării Gülen (Hizmet), stabilit în statul american Pennsylvania după ce a căzut în dizgrație. Gulen este acuzat că se află în spatele opoziției din Turcia, iar Erdogan probabil consideră că rivalul său politic s-ar bucura de susținerea Washingtonului. În plus, liderul autoritarist de la Ankara este nemulțumit că Statele Unite oferă susținere milițiilor kurde din Siria și Irak, în contextul conflictului dintre Ankara și mișcarea separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Aproape 300 de persoane au murit în confruntările militare din Turcia, iar mii de militari rebeli au fost arestați după tentativa de lovitură de stat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
'Furnicuța' Laura Cosoi, însărcinată pentru a 4-a oară, așa cum nu ați mai văzut-o! Ce...
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Elveția a câștigat Eurovision 2024, ediție controversată din cauza războiului din Gaza. Nemo a spart...
Cum și-a croit muza moștenitorului Alpin drumul până la lux și opulență. Bate orice scenariu...
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Duminica Tomii încheie Săptămâna Luminată. Tradiţii şi superstiții în prima duminică după Paşte
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
TAXA MAJORATĂ prin lege pentru proprietarii de APARTAMENTE. Românii vor plăti de 3 ori mai...
Mulți oameni nu respectă aceste reguli. Ce trebuie să faci înainte de analize
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Emilia Ghinescu, pe punctul de a cere ajutorul poliției! Artista de muzică populară, hărțuită de...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Oamenii de știință susțin că au găsit „busola” din creierul uman